Geneza naturii

Dragi prietene și prieteni,

Monsanto & Comp. privatizează geneza naturii. Iar acestă acaparare a naturii de către corporații decimează agricultura sustenabilă, distruge diversitatea culturilor noastre și le face vulnerabile la boli care ar putea amenința securitatea noastră alimentară.Sursa tuturor alimentelor noastre este în pericol. Zece companii agro-chimice dețin 73% din piața semințelor, iar nu mai puțin de 93% dintre soiurile de semințe au dispărut. Doar în Statele Unite, 85% dintre soiurile de mere au dispărut deja..

Dar, peste tot în lume, fermierii rezistă, păstrând soiuri în bănci de semințe și hambare. Iar acum, au pus bazele un proiect revoluționar: prima platformă non-profit de tip ”eBay” dedicată semințelor, unde orice fermier, din oricare colț al lumii, poate oferi o mare varietate de plante, mai ieftin decât semințele modificate genetic produse de companiile agro-chimice. Acest magazin online, care poate fi accesat de oriunde, ar putea umple din nou piața cu diverse soiuri de semințe și pune capăt treptat monopolului care amenință viitorul alimentelor noastre!

Aceasta ar putea fi cea mai inovatoare idee a ultimelor decenii în domeniul agricol și cea mai bună cale de a opri Monsanto. Dar, de multe ori, companiile chimice îi persecută și îi dau în judecată pe cei care le stau în cale, iar fermierii ne cer acum să îi sprijinim. Dacă vom strânge suficiente fonduri, îi putem ajuta să lanseze site-ul, putem susține depozitarea semințelor în țări-cheie, finanța campaniile de marketing și publicitate și avocații care pot răspunde la toate atacurile pe cale legală.

Timp de mii de ani, agricultura a progresat datorită fermierilor care selectau, replantau și hibridizau soiurile de semințe. Apoi, companiile agro-chimice au convins numeroase guverne să susțină sistemul corporatist al monoculturilor la scară industrială. Companiile au promis fermierilor o creștere a randamentului și implicit a profitului, atragându-i deseori în capacana unor contracte pe mai mulți ani pentru semințe și pesticide modificate genetic. Apoi, au folosit legile de protecție a brevetelor și contractele pentru a forța fermierii să renunțe la metodele lor tradiționale de conservare a semințelor și inovare.

Nu există încă un consens privind efectele pe termen lung ale culturilor modificate genetic, dar experții spun că lipsa studiilor științifice independente indică faptul că anumite OMG-uri pot prezenta riscuri grave pentru sănătatea noastră. Totodată, nu există dovezi clare care să susțină faptul că introducerea semințelor modificate genetic a crescut profitul fermierilor sau că a crescut producția de alimente pentru populația lumii, dar este sigur că în multe cazuri mici fermieri independenți au dat faliment din cauza acestui sistem. Iar în anumite cazuri extreme, aceștia au ajuns să își pună capăt zilelor pentru a scăpa de datorii.

Urmările nefaste ale acestor practici nu sunt resimțite doar pe fermieri. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, peste trei sferturi din diversitatea genetică a culturilor noastre s-a pierdut din cauza consolidării terenurilor agricole și practicilor industriale. Acest lucru este foarte important, pentru că atunci când acoperim o suprafață mare de teren cu un singur tip de semințe, culturile sunt mult mai vulnerabile în fața bolilor decât atunci când sunt folosite mai multe tipuri de semințe sau soiurile sunt plantate prin rotație. Deși modificările genetice pot crește randamentul culturilor, este evident că lipsa varietății soiurilor de semințe și a practicilor sustenabile și adaptate la condițiile locale poate pune în pericol securitatea noastră alimentară.

Dar această criză poate fi depășită. Ea s-a extins doar pe durata ultimelor decenii, iar fermierii au păstrat semințe peste tot în lume. Cu o susținere puternică, această piață online a soiurilor de semințe ne-ar putea ajuta să refacem diversitatea alimentelor noastre. O coaliție formată din peste 20 de grupări și personalități din domeniul agriculturii sustenabile – cum ar fi Centrul pentru Securitatea Alimentelor și activista Vandana Shiva – sunt gata să lanseze acest proiect. Iată cum ar putea fi folosite fondurile noastre:

 • susținerea directă a unor inițiative pentru conservarea semințelor din Africa, Asia, Europa și America
 • crearea unui site de calitate pentru magazinul online care va conecta comunitățile agricole din întreaga lume și va înlesni vânzarea legală de semințe la nivel global și împărtășirea celor mai bune practici
 • finanțarea apărării pe cale juridică a acestei piețe non-profit în fața atacurilor din partea Monsanto și a altor companii
 • promovarea prin marketing și publicitate a acestei burse de semințe, pentru ca fermierii din întreaga lume să o folosească
 • campanii pentru protejarea soiurilor existente în fața atacurilor corporatiste și a brevetelor

Monsanto a invadat fermele cu semințe modificate genetic și a impus timp de decenii fermierilor (și nouă, tuturor) modelul agriculturii industriale, dar dacă ne vom implica acum, putem lansa un proiect revoluționar și proteja varietățile de mere, pere și roșii pentru ca și nepoții noștri să se bucure de ele! Garantează acum o donație! Avaaz va colecta donațiile doar dacă vom strânge suficienți bani pentru a transforma acest plan în realitate.

”Plantarea unei semințe înseamnă activarea celor mai profunde mistere ale universului.” Semințele conțin originea și misterul vieții așa cum o știm. Haideți să susținem proiectul fermierilor pentru ca acest mister să nu cadă sub controlul absolut al corporațiilor și pentru a aduce înapoi la viață sute de soiuri pe care le credeam pierdute.

Cu speranță și determinare,

Alice, Maria Paz, Nick, Emma, Ricken, Antonia, Patricia, Mais, Emily, Diego și întreaga echipă Avaaz

MAI MULTE INFORMAȚII (în engleză):

2013 Report: Wake Up Before It’s Too Late (UN Conference on Trade and Development)
http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf

On India’s Farms, a Plague of Suicide (New York Times)
http://www.nytimes.com/2006/09/19/world/asia/19india.html

How many farmers plant GM worldwide? (EuropaBio)
http://www.europabio.org/how-many-farmers-plant-gm-worldwide

Ministry blames Bt cotton for farmer suicides (Hindustan Times)
http://www.hindustantimes.com/business-news/ministry-blames-bt-cotton-for-farmer-suicides/article1-830798.aspx

Monsanto Lawsuits Pile Up as American Farmers Demand Rights (Mother Earth News)
http://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/monsanto-lawsuits-from-family-farmers-zwfz1302zkin.aspx#axzz36IwTZWF7

Life in the Rural Police State of Monsanto (Truth Out)
http://truth-out.org/news/item/16985-life-in-the-rural-police-state-of-monsanto

From 1903 -1983 the world lost 93 percent of key seed varieties (National Geographic)
http://ngm.nationalgeographic.com/2011/07/food-ark/food-variety-graphic

Norway invests $23.7 million in crop diversity to help farmers face climate change (FAO)
http://www.fao.org/news/story/en/item/197662/icode/

World Food Day 2004 highlights the importance of biodiversity to global food security (FAO)
http://www.fao.org/NEWSROOM/EN/news/2004/51140/index.html

Political Power of the Agribusiness & Crop Insurance Lobbies (Taxpayers for Common Sense)
http://www.taxpayer.net/images/uploads/downloads/Political_Power_of_Farm_And_Crop_Insurance_Lobbies_Fact_Sheet.pdf

Putting the Cartel before the Horse (ETC)
http://www.etcgroup.org/sites/www.etcgroup.org/files/CartelBeforeHorse11Sep2013.pdf

Reclame

O părere la “Geneza naturii

 1. Buna ziua,

  sunt detinatorul domeniului http://stepsintherightsdirection.com/

  Acesta are un PR4. As vrea sa pun un link spre site-ul dvs. de pe acest domeniu. Avantajele unui link pe un site ce are page rank 4 este acela ca motoarele de cautare (google, yahoo, etc) ridica importanta respectivului site in cautari (veti urca pe primele pagini ale motoarelor de cautare)

  Ma intereseaza sa fac schimb de link-uri cu dvs. in sensul ca as dori sa va gazduiesc linkul site-ul prezentat mai sus, iar dvs. sa gazduiti linkul site-ului http://mobisimo.ro/ pe domeniul dvs.

  Aici aveti un link unde puteti verifica PR:

  http://www.prchecker.info/

  De asemenea, sunt de acord cu schimburi de guest-posturi in acelasi mod, daca doriti asta.

  Cu stima si interes,

  Ciprian Miron

  (v-as ruga sa trimiteti mail de confirmare pe office@mobisimo.ro daca doriti schimbul)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s