Povestea lui Mos Nicolae

Povestea lui Mos Nicolae

In seara de 5 spre 6 decembrie, copiii, si nu numai, isi pregatesc ghetutele pentru a primi cadouri de la Mos Nicolae.

Pentru început, lengenda Moșului Nicolae – pentru că micuţilor le plac poveştile, iată povestea prezentată prin intermediul unui material video:

Despre Moș Nicolae

Născut într-o familie înstărită, dar şi foarte credincioasă, Sfântul Nicolae a simţit pe propria piele ostilitatea împăratului roman Diocleţian faţă de creştini. El a fost aruncat în temniţă şi eliberat abia după ce pe tron a urcat Constantin cel Mare.

Izvoarele istorice care vorbesc despre faptele Sfântului sunt destul de vagi. Se pare însă că data tradiţională a sărbătorii, 6 decembrie, este inspirată de data la care împăratul Constantin cel mare a avut o vedenie. Împăratului i s-a arătat chipul Sfântului, care i-ar fi cerut eliberarea a trei ostaşi osândiţi la moarte. Povestirea această este redată într-o scriere romană apărută în secolul al VI-lea, la aproximativ trei secole după moartea sfântului.

În Germania, copiii îl ştiu pe Sfântul Nicolae drept “Nikolaus”, în Belgia şi Olanda i se spune “Sinterklaas”, iar în Luxemburg poartă numele de “Kleeschen”.

Puţină lume ştie că apariţia mult mai popularului Moş Crăciun este datorată tot … Sfântului Nicolae. Denumirea în engleză a lui Moş Crăciun este “Santa Claus”, nimic altceva decât o deformare a numelui lui Moş Nicolae din limba neerlandeză (limbă oficială în Belgia şi Ţările de Jos), Sinterklaas. Seamănă destul de mult, nu-i aşa?

Citește pe Yahoo News mai multe curiozități despre Moș Nicolae.

sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s