Citat

Despre relatii

Copiii cresc ! Aceasta este natura lor. Pe la 16-18 ani tinerii vor sa plece, sa demonstreze… sa isi facă un drum propriu în viață.Adulții cresc… Sau cel puțin așa ar fi de dorit… După 2-3 ani de la formarea unei relații de cuplu (sau chiar mai devreme) apar nevoi de individuale … de căutare a propriului drum, de atingere a unor țeluri personale.Părinții ”cresc”… de regulă, până când dau iarăși în mintea copiilor și… le cer adulților (copiii lor biologici) să aibă grijă de ei, nu atât în sens fizic cât psihologic. Toate acestea sunt în natura umană.

Dacă ești într-o relație stabilă cu cineva, indiferent că este un membru al familiei, un prieten, asociat sau partener de viață, vine un moment în care este mai bine să îl lași pe acela să plece – fizic sau metaforic – din relația voastră. Unii se vor întoarce, alții se vor îndepărta și mai mult…
Este un sentiment al pierderii pe care mulți l-ar putea considera dureros, dar este, de fapt, o durere a creșterii și, paradoxal, o durere a întăririi relației tale cu tine însuți/însăți.
Când îți lingi rănile rupturilor din relații, ocrotești de fapt relația ta cu tine însuți/însăți, iar vindecarea acelor răni (resimțite în centrul pieptului), devine asemenea unui medalion permanent care atrage privirile admirative ale celor care îți vor fi viitori parteneri relaționali…

Este adevărat: rupturile și despărțirile dor!
Ar fi însă de dorit ca, atunci când vine sorocul unei astfel de întâmplări, să te gândești la ea în feluri diferite… Îți propun două posibilități:
1. Asteaptă-te să primești în viața ta pe cineva care te merită!
2. Lasă moartea relației să fie nașterea individualității!

1. Asteaptă-te să primești în viața ta pe cineva care te merită

Orice final de relație, creează un vid… o nevoie de umplere a vieții unui om cu prezența altcuiva. Deși nu pare, asta este o oportunitate uriașă, pentru că tu nu mai ești cel care intrase în relația precedentă… Ești un om mai bun (dacă ai învățat ce aveai de învățat) sau unul mai rigid (dacă te-ai încăpățânat să nu te schimbi). Dacă ești mai bun, vei atrage către tine persoane mai bune, oameni capabili să îți întregească personalitatea. Dacă te-ai rigidizat și te-ai baricadat în propria ta lume ideală, vei atrage în preajma ta mai ales oameni capabili să îți dea lecții de creștere…

Acești războinici relaționali au menirea să străpungă platoșa ta de protecție cu viteza și precizia unui glonț tras de la mică distanță de un lunetist… Decât să fii țintă, e mai bine să fii gazdă pentru o viitoare relație frumoasă… Dar aceasta presupune să îți asumi trecutul, nu să îl arunci la gunoi ca pe un album cu pozele foștilor/fostelor… uitat în podul casei!

Pune-ți o întrebare foarte simplă: care este cel mai bun lucru pe care l-am învățat din relația care tocmai s-a încheiat ? Răspunde fără grabă !
Răspunsul îți va fi de folos în relația cu următoarea persoană pe care o atragi către tine. De fapt, o atragi din momentul în care dai acest răspuns… Este ca și când i-ai spune lui Aladin din lampa fermecată: „Fă-mi rost de cineva care poate să beneficieze de lecția pe care tocmai am învățat-o!”
Altfel, este ca și când i-ai spune lui Aladin: „Mai vreau o relație cu cineva care să mă rănească în același fel!”
Cu excepția masochiștilor, presupun că alegerea firească este cea dintâi…

2. Lasă moartea relației să fie nașterea individualității !!
Mulți oamenir se năpustesc în relații noi ca pisica înfometată asupra șoricelului gata prins în capcana cu cașcaval… Acesta este o greșeală, cel puțin din două motive: în primul rând, nu își dau timp să vindece rănile trecutului și să poarte cu împăcare acel medalion de care vorbeam la începutul articolului. Întrebare: Ce se întâmplă dacă stai singur câteva luni ? Răspuns: Nimic ! Cel mai probabil… nimic rău !
Mai concret, ai ocazia să te reîmprietenești cu tine și să accepți realitatea așa cum este, pentru ca apoi să o iei de la capăt cu forțe proaspete.

În al doilea rând, prin atitudinea afișată, un orfan relațional caută pe cineva care să îi aline suferința, nu pe un egal al său, care să îl însoțească pe drumul vieții… Decât să te arunci imediat în brațele primului om care pare să te înțeleagă, este mai bine să cauți alinare la prietenii care ți-au rămas/care te înțeleg!
După o perioadă de … „doliu”, soarele va răsări din nou pe strada ta și vei avea posibilitatea să îți întâlnești jumătatea… sau partenerul sau… prietenul pe care îl cauți.

Ai încredere! Oricât de înnorat ar fi, soarele strălucește la fel de tare în spatele plafonului de nori, iar norii… nu sunt de piatră !

(adaptare dupa Andy Szekely – „Orfanul relational”)

Anunțuri

O părere la “Despre relatii

  1. Pingback: First Words « Gabriela Elena

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s